5 Kesalahan Umum Ketika Membeli Insurans Kesihatan

5 Kesalahan Umum Ketika Membeli Insurans Kesihatan

Membeli Insurans Kesihatan tidak dapat dilakukan dengan sembarangan. Anda perlu berhati-hati dalam membandingkan satu produk Insurans Kesihatan kepada yang lain. Di samping itu, ketepatan diperlukan semasa membaca kandungan keperluan yang biasanya disenaraikan dalam dasar tersebut. Sekiranya anda memilih insurans yang salah, ia pasti akan membebankan diri sendiri. Berikut adalah beberapa kesilapan yang biasa apabila membeli Insurans Kesihatan:

1. Tidak Fahami Isi Kandungan Polisi

5-Kesalahan-Umum-Ketika-Membeli-Insurans-Kesihatan-1

Apa jua perlindungan yang bakal menjadi pilihan pastikan anda tidak terburu-buru untuk menyatakan persetujuan. Baca dan fahami segala isi kandungan polisi manfaat yang bakal anda perolehi. Lakukan pencarian di internet atau tanya rakan-rakan yang lebih berpengalaman mengenai hal ini supaya anda lebih jelas berkaitan kandungan polisi yang diberikan.

2. Mencari Premium Murah Tanpa Memikirkan Jumlah Kos Tanggungan

5-Kesalahan-Umum-Ketika-Membeli-Insurans-Kesihatan-2

Premium adalah perkara utama yang perlu dipertimbangkan ketika membeli insurans kesihatan. Pada umumnya, ramai orang terpengaruh oleh premium yang rendah tanpa memikirkan jumlah kos yang ditanggung.

Akibatnya, insurans yang anda miliki tidak mencukupi untuk menampung semua kos penyelenggaraan yang diperlukan. Daripada bebas menampung beban yang membebankan dengan insurans, anda masih perlu membayar sejumlah besar wang kerana premium terlalu kecil dan tidak dapat menampung kos penyelenggaraan.

Oleh itu, berhati-hati sebelum membeli Insurans Kesihatan. Cuba untuk mengukur nilai keperluan penjagaan kesihatan anda dan bandingkan dengan syarikat insurans. Selepas itu, buatlah persetujuan dengan pelbagai pertimbangan matang yang telah disesuaikan dengan keadaan. Di PMH, kami boleh membantu anda untuk membeli Insurans Kesihatan yang bersesuaian mengikut keadaan dan keperluan semasa yang ada perlukan.

3. Menyembunyikan Sejarah Perubatan Atau Penyakit

5-Kesalahan-Umum-Ketika-Membeli-Insurans-Kesihatan-3

Apabila membeli insurans kesihatan, ramai yang menyembunyikan sejarah perubatan/penyakit mereka. Biasanya ini dilakukan secara sengaja untuk mengelakkan daripada membayar premium yang terlalu tinggi.

Alasan lain juga biasanya kerana mereka bimbang bahawa pemfailan insurans akan ditolak. Ini berlaku terutamanya jika anda atau keluarga anda mempunyai penyakit yang serius.

Malah, langkah ini adalah kesilapan besar kerana ia tidak mendedahkan keadaan perubatan dengan jelas dan terperinci sebenarnya boleh meningkatkan risiko penolakan tuntutan di masa depan. Di samping itu, menyembunyikan fakta tentang sejarah perubatan/penyakit anda adalah sama seperti menipu syarikat insurans.

4. Tidak Mencari Produk Perbandingan

5-Kesalahan-Umum-Ketika-Membeli-Insurans-Kesihatan-4

Akibat tergoda oleh tawaran awal yang kelihatan menarik, ramai orang tergesa-gesa telah memutuskan untuk memilih Insurans Kesihatan tertentu tanpa membuat perbandingan dengan Syarikat Insurans yang lain.

Ini kerana terdapat banyak produk insurans kesihatan lain di luar sana yang lebih sesuai dengan keadaan kewangan anda tetapi masih dapat memberi manfaat maksimum mengikut syarat-syarat yang diberikan.

Cuba bandingkan beberapa produk insurans dari Syarikat Insurans yang lain dengan melihat kos tanggungan, kos premium, proses tuntutan, kemasukan ke hospital, sistem pembayaran dan lain-lain.

5. Tidak Mengetahui Prosedur Untuk Tuntutan

5-Kesalahan-Umum-Ketika-Membeli-Insurans-Kesihatan-5

Terdapat pelbagai kesilapan awal ketika membeli Insurans Kesihatan yang boleh membahayakan anda, salah satunya tidak mengetahui proses tuntutan.

Adalah penting untuk mengetahui prosedur tuntutan setiap Insurans Kesihatan. Kemudian, cari syarikat dengan prosedur tuntutan yang paling mudah supaya tidak mengganggu anda pada kemudian hari.

syazwan PIT

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *