Apa Itu Tempoh Menunggu Atau “Waiting Period”?

Apa Itu Tempoh Menunggu Atau “Waiting Period”?
Apa-Itu-Tempoh-Menunggu-Atau-"WaitingPeriod"?-1

Waiting period atau tempoh menunggu adalah tempoh yg perlu dilalui oleh pencarum takaful untuk plan medical card sebelum boleh menggunakan benefit tertentu. Ada 3 tempoh utama yang perlu diketahui.

1) 24 JAM selepas polisi aktif – benefit yang boleh digunakan adalah untuk pay & claim pergi klinik disebabkan kemalangan atau warded di hospital disebabkan oleh kemalangan. Contoh kemalangan seperti kemalangan jatuh tangga, kemalangan jalan raya & ACL.

2) 4 BULAN/120 HARI selepas polisi aktif – semua penyakit yang nyata & tidak berpanjangan termasuk penyakit persekitaran. Contoh penyakit ialah demam panas, viral fever, jangkitan virus/kuman & influenza.

3) 2 TAHUN selepas polisi aktif – penyakit kritikal & berisiko tinggi atau berterusan yang memerlukan pengawasan dalam jangka masa yang panjang. Contoh penyakit seperti Gastrik, Asthma, Tyroid, Fibroid, Kanser, Gaot, Migraine, Jantung & etc.

Apa-Itu-Tempoh-Menunggu-Atau-"WaitingPeriod"?-2

Bagi SAKIT YANG MENCURIGAKAN dalam tempoh 2 tahun pertama, syarikat takaful boleh menolak untuk membayar claim terlebih dahulu dan akan membuat siasatan lanjut untuk penyakit tersebut sebelum claim tersebut diluluskan bagi memastikan penyakit tersebut benar-benar wujud selepas mendaftar medical card.

syazwan PIT

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *